Oostende wordt thuisbasis voor Belgian Cats in februari

De internationale basketbalfederatie FIBA besliste onlangs over de organiserende landen van de preolympische kwalificatietornooien voor de Olympische Spelen in Tokio 2020. Hierbij werd Basketball Belgium bij de vrouwen aangesteld als organisator. Het preolympisch kwalificatietornooi zal van 6 tot 9 februari 2020 in de Versluys Dôme van Oostende plaatsvinden.

Van 6 tot 9 februari 2020 is de Versluys Dôme in Oostende het decor voor één van de vier preolympische kwalificatietornooien bij de vrouwen. Daarnaast gaan er ook preolympische kwalificatietornooien door in Foshan (China), Bourges (Frankrijk) en Belgrado (Servië).

“Dit is fantastisch nieuws”, zegt Vlaams minister van Sport, Ben Weyts. “Onze basketbaldames zijn een rolmodel en inspiratiebron voor onze Vlaamse jeugd én zijn een uithangbord voor een sterk sportief Vlaanderen. Dat Oostende weerhouden is uit tien kandidaten, wil aantonen dat wij geen kleine basketbalnatie meer zijn.”

Ook burgemeester van Oostende, Bart Tommelein, reageert enthousiast over de toewijzing. “Door dit basketevent van wereldniveau naar onze stad-aan-zee te halen bevestigen we onze reputatie. Na de Wereldkamp van Delfine Persoon, de jaarlijkse UCI Paracycling Days en de organisatie van het WK Veldrijden in 2021, zijn we trots dat de Belgian Cats voor hun Olympische kwalificatie naar Oostende komen. Jaarlijks spelen onze sportverenigingen een belangrijke rol op nationaal en internationaal niveau. Oostende ademt topsport.”

Voorzitter van Basketball Belgium, Jean-Pierre Delchef: “Het is een eer voor ons land en een erkenning voor alle inspanningen die de federaties leveren voor damesbasketbal. Dit event zal fans van over heel het land samen brengen om de Cats naar Tokio te helpen.”

Koen Umans, General Manager van de Belgian Cats, klinkt eveneens opgetogen: “We zijn verheugd en fier dat FIBA de organisatie van het Olympisch Kwalificatietornooi aan onze federatie heeft toegewezen. Bovendien zijn we ervan overtuigd dat de Belgian Cats deze unieke kans om in eigen land te schitteren, met een massale steun van de fans, zullen aangrijpen en onze Olympische droom zullen waarmaken. Tot slot zijn we ook de Vlaamse Overheid, Stad Oostende, de Nationale Loterij, onze hoofdsponsors Orange & Crelan en alle andere sponsors enorm dankbaar dat ze dit mede helpen mogelijk maken.”

Voorzitter van Basketbal Vlaanderen, Marc Verlinden, voegt daar nog aan toe: “Het is schitterend dat we zo’n evenement mogen inrichten, nadat we eerder ook al de organisatie van het EK 3×3 in juni toegewezen kregen. Iedereen merkt dat België aan het groeien is als basketballand. We zijn er klaar voor, zowel met het team, als met de organisatie.”

De 16 deelnemende landen aan de preolympische kwalificatietornooien zullen in vier verschillende groepen van vier teams onderverdeeld worden. Van de 16 landen zijn enkel Japan (als host) en de Verenigde Staten (titelverdediger) al zeker van een plaats op de Olympische Spelen. De resterende 10 plaatsen moeten dus nog ingevuld worden door 3 van de eerste 4 teams op elk kwalificatietornooi.

Op 27 november vond de loting plaats. De tegenstanders van onze Belgian Cats worden Canada, Zweden en Japan.