Zeewierconferentie SEAGRICULTURE 2019 strijkt neer in Oostende

Op 25 en 26 september 2019 vond in het Andromedahotel in Oostende het internationale zeewiercongres SEAGRICULTURE plaats. Met ruim 140 deelnemers uit meer dan 25 landen, waaronder Equador, Australie, Canada en Indonesie, was deze 8ste editie van SEAGRICULTURE gelijk ook de meest succesvolle editie. Wat in 2012 begon als een kleinschalige bijeenkomst van vooral academici is ondertussen uitgegroeid tot de grootste zeewierconferentie in Europa waar mensen uit de industrie, universiteiten en overheden elkaar ontmoeten.

SEAGRICULTURE doet elk jaar een andere locatie in Europa aan. Dit jaar streek het evenement neer in Oostende. De keuze voor Oostende was niet willekeurig. Oostende is de thuisbasis van twee gerenommeerde marine-onderzoeksinstellingen, ILVO en VLIZ, en van de speerpuntcluster De Blauwe Cluster. Daarnaast huist Oostende ook tal van ondernemingen met een interesse in zeewier.

Tijdens het 2-daagse evenement werden meer dat 20 aansprekende presentaties gegeven door sprekers uit Vlaanderen, India, Denemarken, Zuid-Korea, Nederland, de Faroe-eilanden, enz. De belangrijkste wetenswaardigheden waren:

  • In Denemarken reed onlangs de eerste auto rond op biobrandstof gemaakt van zeewier.
  • De eerste testen met gefermenteerd zeewier in combinatie met koolzaad bij mensen met de ziekte van Crohn geven positieve resultaten.
  • Vlaamse bedrijven zoals SIOEN en ATSEA Nova spelen een belangrijke rol in de transitie naar industriële zeewierkweek in Europa en daarbuiten.

Op woensdagavond 25 september werd ook een conferentiediner georganiseerd voor alle deelnemers waar de vermaarde zeewierchef Donald Deschagt zijn kunsten presenteerde: zalm op een bedje van zeewier, mosselen met een zeewierdressing, wakame-ijs, kokosrotsjes met zeesla, etc. Stuk voor stuk heerlijke gerechtjes!

De conferentie werd afgesloten met een bezoek aan het ILVO, het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek, in Oostende waar de bezoekers werden geïnformeerd over de talrijke innovatieve projecten die daar plaats vinden, waaronder de kweek van het eerste Vlaamse zeewier in het Westdiep.

De organisatie van SEAGRICULTURE dankt de stad Oostende voor haar gastvrijheid.