Oostende is drie dagen lang een hotspot voor Europese uitwisselingsprojecten

Van 2 tot 4 april 2019 bracht het European Platform on Learning Mobility voor de derde keer zo’n 150 Europeanen bijeen. Ze hadden het vooral over hoe ze Europese uitwisselingsprojecten van jongeren nog beter kunnen maken en een sterkere impact meegeven. Zo’n project als vrijwilliger in een ander Europees land of een uitwisseling met je jeugdgroep doe je immers niet zomaar. Jonge deelnemers willen van alles ervaren en bijleren en de organisatie of stad die ze ontvangt evenzeer.

Tijdens de conferentie “The Power of Learning Mobility” stellen jeugdwerkers, beleidsmakers en experten zich de vraag hoe die impact het best kan worden waargemaakt. Burgemeester Bart Tommelein zal de conferentie openen en elke dag komen ook jongeren aan het woord, samen met initiatiefnemers van projecten die als goede voorbeelden fungeren. ‘Jongeren de weg tonen om in het buitenland vrijwilligerswerk te doen, stage te lopen, naar school te gaan of te werken, betekent hen een schat aan ervaring meegeven voor de rest van hun leven. Het scherpt hun blik op de wereld en op hun toekomst. Het vergroot hun kennis én hun sociale vaardigheden. Een organisatie als het ‘European Platform for Learning Mobility’ geeft jongeren kansen’ aldus burgemeester Bart Tommelein.Ook de Vlaamse Gemeenschap en de Europese Commissie presenteren hun visie.

Na eerdere edities in Berlijn en Istanboel, wordt deze 3de conferentie ontvangen in Oostende en dat is geen toeval. Heel wat Oostendse organisaties zijn actief in het Erasmus + programma en het European Solidarity Corps van de Europese Unie. Ze ontvangen Europese vrijwilligers die hun werking ondersteunen of organiseren internationale groepsprojecten. De getuigenissen van Mu-zee-um, Klein verhaal of het Opvangcentrum Vogels en Wilde Dieren (VOC) laten zien wat Europese projecten in de praktijk kunnen betekenen.

Andere Oostendse organisaties over de streep trekken is daarom ook een doel van de conferentie: deelnemers gaan op projectbezoek bij verschillende organisaties, sommigen verblijven bij een Oostends gastgezin. Ook de Oostendse jeugdraad is partner van deze conferentie. De Europese deelnemers aan de conferentie zullen ook volop kunnen kennismaken met de stad. CC De Grote Post is dé plek waar alle deelnemers elkaar elke dag treffen voor hun discussies. Maar ook hun verschillende hotels zijn ontmoetingsplekken. Zowel Upstairs, Andromeda als Burlington ontvangen Europese gasten.

 

Het European Platform on Learning Mobility omvat Europese partners die elk een stevige bijdrage leveren aan het steeds groeiend web van Europese uitwisselingen: de Europese Commissie en de Raad van Europa slaan hiervoor de handen in elkaar met een aantal sterke Europese netwerken en organisaties uit het jeugdwerk en Nationale Agentschappen van het Erasmus+ programma. Sedert 2016 werkt het Platform aan een gezamenlijke visie op de kwaliteit van Europese projecten. Het resultaat daarvan is een set van 22 werkingsprincipes, die nu ook in een werkbaar handboek en een app zijn gegoten en die op de conferentie worden gelanceerd.

De organisatie van de conferentie is in handen van JINT vzw, het Nationaal Agentschap van de Vlaamse Gemeenschap voor de Europese programma’s Erasmus+ en European Solidarity Corps. Via deze programma’s worden jaarlijks zo’n 200 uitwisselingsprojecten van (jeugd)organisaties uit Vlaanderen gefinancierd. In opdracht van de Europese Commissie en de Vlaamse Gemeenschap, heeft JINT deze rol vervuld in de voorbije 30 jaar, sedert 1989. Een feestje voor deze 30ste verjaardag op 3 april, ontbreekt dan ook niet in het programma.

Thomas De Meyer

Thomas De Meyer - Account Manager

7 jaar actief bij Meet in Oostende, met een focus op internationale congressen en associaties. Wie ben ik? Een actieve enthousiasteling en altijd gemotiveerd om het beste van mezelf te geven. Tijdens mijn vrije tijd vind je me geregeld op een tennisplein terug, maar ik kan ook met volle teugen genieten van de apr├Ęs-tennis :-) Daarnaast ben ik ook een fervent muziek- en filmliefhebber.