07.04.2022

Case

Oostende en De Standaard organiseren allereerste podcastfestival!

Hoe noem je een podcast over de zee? Een podvis! En het allereerste Belgische podcastfestival, in Oostende? Het De Standaard Podcastfestival! Na wat COVID-uitstellen, ging de eerste editie door op 1 en 2 april dit jaar, in ons prachtige Kursaal. En dat het een succes was!

Niet alleen zakten de grootste Belgische namen uit de podcastwereld af, ook internationaal stonden enkele kleppers op de affiche. Bezoekers leerden de knepen van het vak tijdens de workshops en er waren live uitzendingen, terwijl als afsluiter de beste podcasts van het jaar verkozen werden. En de garnaalkroketten waren gelukkig nooit ver weg. Lukas Houthaeve, coördinator Events en Partnerships bij De Standaard was alvast ook tevreden. 

podcastfestival1

“Oostende is een echte partner van De Standaard, aangezien we al heel wat events samen op poten gezet hebben. Maar nu kwam de stad zelf naar ons met de insteek ‘we willen iets doen met podcasts’ en dan zijn we samen tot het idee gekomen om een festival te organiseren. Een unicum en een eerste keer dat we ook echt een idee samen uitgevoerd hebben, van a tot z. Dat we het Oostendse team en dat van het Kursaal al goed kenden, was natuurlijk een groot pluspunt. Nochtans liep niet alles van een leien dakje door corona, we hebben een paar keer moeten uitstellen, maar we hebben dat als team goed kunnen aanpakken. Gelukkig bleef de internationale interesse voor ons festival warm en merkten we dat mensen in december nog niet klaar waren om al naar massa-events te gaan. Dat was in april al gelukkig anders.”

“Oostende was voor ons ook een logische host. Het is niet alleen een heel mooie stad, lekker dicht bij zee, het is vooral ook een echte cultuurstad. Ze hadden zelf al hun eerste stappen in het podcastwereldje gezet met Oostende Bonsoir, dus de interesse was oprecht. Ze zijn echt wel mee met het verhaal en mogen zich gerust een trendsetter noemen.”

podcastfestival2

“Daarnaast was Kursaal het ideale decor voor onze setting, niet alleen door de esthetiek en de geschiedenis, maar ook de praktische indeling. We hadden zeven verschillende podia, met overal hoekjes en gezellige plekjes om te luisteren. Creatief omgaan met de ruimtes was een must en dat is gelukt. Eigenlijk zijn we echt tevreden van het festival en de samenwerking.”

“We hadden meer bezoekers dan verwacht en we zijn trots op de grote namen die we hebben kunnen strikken, denk maar aan de Wallstreet Journal, BBC en New York Times. Het was ook het juiste moment, met Oostende en De Standaard hebben we het alsmaar populair wordende podcastwereldje echt kunnen claimen voor België.“

Veel gelukkige gezichten bij De Standaard, Kursaal en Oostende. Zo gelukkig dat de onderhandelingen voor een tweede editie volop bezig zijn. Hou onze kanalen in de gaten voor updates. Helemaal verliefd geworden op Kursaal Oostende? Dan hebben we hier wat meer informatie voor je. Tot hoors!

podcastfestival3

DS Podcastfestival aftermovie

Video